Testa dig själv 14.1

1. De två blodkärl som för blodet till och från hjärtat kallas artärer och kapillärer.
2. De små blodkärl som cellerna kan ta upp syre ifrån kallas kapillärer.
3. Det finns två kammare och två förmak i hjärtat som är hjärtats hålrum.
4. Hjärtat arbetar hårt. Därför förses det ständigt med syre och näring av så kallade kralkärl i hjärtmuskeln.
5. Det lilla kretsloppet pumpas från högra halvan av hjärtat. Det går till lungorna där blodet tar upp syre och avger koldioxid. Sedan strömmar det syrerika blodet tillbaks till den vänstra halvan av hjärtat. Det stora kretsloppet börjar med att hjärtats vänstra halva pumpar ut det syrerika blodet i strora kroppspulådern. Den delar sedan upp sig i mindre artärer och blodet når slutligen kapillärerna.
6. När hjärtat drar ihop sig så åker blodet ut både till lungorna och kroppen. När det sedan dras tillbaks så är det fyllt med syre.
7. Med hjälp av muskelpumpar så pressas blodet framåt i venerna. Fickklaffarna hindrar blodet att rinna tillbaka.
8.När vi vilar går 25% av blodet till tarmarna,20% till njurarna och 15% hjärnarn.När vi har ätit går mer blod till tarmarna och om vi idrottar förs mer blod till musklerna,och när vi tänker intensivt får hjärnan mer blod.  .Det finns sensorer i kroppen som kan känna av blodtrycket och reglera det.
9.  Om vi står stilla för länge så kan man svimma det beror på att muskelpumpen inte arbetar när benen är stilla. Då samlodtrycket samlas blodet i kroppens nedre del.


Musklerna

1. De tre olika muskeltyperna är skelettmuskler, glatta muskler och hjärtmuskler.
2. Vi styr våra sklettmuskler med hjälp av vår vilja. De andra musklerna kan vi inte kontrolera med vår vilja.
3. Om man tränar hårt hinner blodet inte transportera dit tillräckligt med syre. Musklerna får då syrebrist.
4. När vi böjer armen drar böjmuskeln biceps ihop sig. Sammtidigt som sträckmuskeln triceps slappnar av. När vi sträcker armen är det tvärt om.
5. Träning gör så att musklerna får fler ererskiverk i muskelcellerna. ju fler energivärk,destå mer energi kan muskelcelerna frigöra. efter en lång tids hård träning kan energi värken i muskelcellerna ha tredubblats.
6.Om du värmer upp ordäntligt inför en träning så kan du motvärka träningsvärk. Stretching, det vill säga att efter träningen töja ut de muskler som dragit ihop sig.
7. Vissa muskelfibrer kan dra ihop sig väldigt snabbt, medan andra drar ihop sig långsamt. De långsamma muskelfibrerna är uttåliga och orkar arbeta längre än de snabba.
8.


sklettet

  1. Sklettet ger oss stadga. I sklettet lagras många viktiga mineraler. Framför allt kalcium och fosfat.

  2. Kulleder gör att benen kan röra sig i flera riktningar. Gånghjärnsleder finns i fingrar och i tår. Dom gör att lederna kan böjas upp och ner.

  3. I den röda benmärgen bildas alla röda och vita blodkroppar.

  4. Sklettbenets yttre del är hårt och kompakt medans det innre sklettbenet är mjukt och poröst.

  5. Benhinnan förser celler med näring och syre. Det är benhinnan som gör att vi får ont om vi slår i ett ben.

  6. Om man lyter fel eller för tugnt så kan delar av disken tränga ut mellan kotorna och trycka på en närv. Det kallas diskbrok och gör att man får mycket ont i ryggen.

  7. När celler i benet dör ersätts de av nya. Det finns både celler som bygger upp och celler som bryter ner benet. Tack vare det kan benet ständigt byggas om, och hela sklettet kan undan för undan förnyas.

  8. Ledvätska smörjer ledytorna så att de lättare kan glida mot varandra. Ledbanden sitter runt lederna och håller ihopp benen. Det finns ledbrosk på varje enda av benen för att dom inte ska nötas ut.



Testa dig själv

1. Överhuden, läderhud och underhud.
2. Det lagras i underhuden.
3. Håret är döda celler.
4. Pigmentet bestämmer vår hårfärg. När vi blir äldre så minskar vårt pigment och då blir det grått. Det skyddar oss också mot solen. Det är på så sätt som vi blir bruna.
5. Det gör att huden åldras fortare och blir rynkig.
6. Hudens blodkärl hjälper till att reglera vår kroppstempratur. När kroppen är varm så vidgas de så att värme från blodet klan pasera ut genom huden.
7. Malignt melanom är det värsta formen av hudcancer.
8.
9. Vi har små upphöjningar på våra händer och fötter där det finns gott om svettporer. Tack vare dom kan vi få ett bra fruktat grepp.

RSS 2.0