hejehje

1. Materia kan bestå av olika material som sten, trä, järn, koppar, guld, plast eller annat.
2. Värmen från brasan, stearinljus, glödlampor består av materia men ljuset
3. Kilo
4. brevvåg, elektronisk brevvåg, balansvåg, badrumsvåg, elektronisk snabbvåg och hushållsvåg.
5. a) 1200g b) 3600g c) 13060g d)0.42kg e) 0.082kg f)
6.

atomer

Rena ämnen: materia som består av endast ett sorts molykoler. Tex. Salt. Grundämnen: kan inte delas. Det finns lite mer än hundra grundämnen. Tex. Silver, järn. Atomos: det grekiska ordet för det som inte kan delas. Atom: grundenhet som normalt inte går att dela. Daltons mobell 1. alla ämnen består av atomer, som kan kombineras med varandra på olika sätt. 2. Atomer av samma ämne ser exakt likadana ut. 3. Atomer av två eller flera olika ämnen kan sättas ihop och bilda nya ämnen. Thompsons atommodell: elektroner: små partiklar, utanför atomkärnan, med negativ elektrisk laddning. Rutherford: guldens atomkärna har posiotiv laddning. Elektronmoln är regioner som motsvarar olika energinivåer, där elektronerna rör sig. En kemisk förening är ett rent ämne där molykylerna är sammansatta av två eller flera grundämnen. Molykylern är den minsta enheten av en förening som fortfarande har ämnets egenskaper. Kemiska ämnen betecknas med en eller två bokstäver från ämnets latinska namn. Siffran i bokstavens nederkant visar antalet atomer i grundämnet.


Vätskor

vatten kan töjas ut, skäras sågas, åka på mm.
fasta ämnen består av molykyler och molykyler består av atomer.
atomer och molykyler är uppbyggda i olika former.
snöflingor är en kristal.
I en vätska kan atomerna och molykelerna röra sig mer fritt.
viskositet betyder hur seg en vätska är.
gaser har ingen bestämd form och ingen besämnd volym.
när gaser kondenserar så blir den vätska igen.
komrimera och expandera en gas. då utvidgas gasen och tryck ihop.
När gasen är varm så åker gasen runt och utvidgar sig.
Vattnets kokpunkt är 100 grader.
vid noll grader fryser vatten.
sublimering är att ett fast ämne kan gå dirrekt över till gasform.


RSS 2.0