Labb v.17

Hypytes för kalkvatten experimet... Vi ska blåsa luft ner genom ett sugrör in i en bägare med kalkvatten. Hypotes:Jag tror att dett kommer börja bubbla och sen blir vattnet suddigt.
Resultat : Vattnet blev grumligt p.g.a koldioxiden som jag blåste ut in i bägaren.
Slutsats: Koldioxid får kalkvatten att bli grumligt.

Ny labb!
Nu ska vi ha ett flytande ljus i en bägare med kalkvatten och sen ska det vara en annan bägare åvanför.
Resultat: ljuset slocknade och vattnet blev lite grumligt
sltsats: Det bildas koldioxid när det brinner.

4.6

1. Hur stor del av alla atomer på jorden är väteatomer? Svar: 90%
2. Varför används väte i luftskepp förr i tiden? Varför används det inte längre? Svar: Det användes förr för att det var den lättaste gasen ämnet. Men det var mycket brand farligt så det ersattes med helium.
3. Vad används väte till idag? Svar: Det kan användas till att tilvärka margarin och det behövs när man tillvärkar olika kemikalier.
4. Många människor tycker det är svårt att skilja på väte och kväve. Vilka likheter finns det mellan dem? Vilka skillnader? Svar: Likheter och skillnader: Kväve kan inte brinna. Men kväve är den lättaste gasen. Likheter: Båda finns i luften och de sammarbetar och skapar vatten.
Hjärna: På jorden är vätgas ovanlig, men i solen och på den stora planeten Jupiter är den mycket vanlig. Försök förklara vad det beror på. Svra: Det beror på att vätgas är den lättaste gasen och i rymden är det vakuum.

4.3 testa dig själv

1. Helium, Argon, Neon och Krypton.
2.. De deltar aldrig i kemiska reaktioner och bildar inte kemiska föreningar med andra ämnen.
3... Det kan användas till olika sorters belysning,  Helium kan användas till lufskäpp, Dem kan också använas till skyddsgaser.
4.... Skydsgaser är i vägen så att inte fel ämnen reagerar med varandra.
Hjärna: Argon reagerar inte med något annat ämne, därför kallas den seg och trög.

RSS 2.0